🖋A Horgosi Helyi Közösség X/2023-as ülésén vendégünk volt Telek Krisztina a Szociális Központ igazgatónője. Részletesen elmesélte munkájuk azon részét, mely nagyban érinti Horgost.
A következő beszámolót hallhattuk:

Júliusban a Községi képviselő testület elfogadta az új szabályzatokat mely a helyi szociális szolgáltatásokra vonatkoznak, melyek nagyban érintik Horgos lakosait is.
A Községben a következő napközik kapnak helyet:
1. Testi és szellemi sérültek napközije, melynek székhelye Magyarkanizsa. Horgosról a felhasználókat a Leso Trans szállítja háztól a napközi bejáratáig és vissza, valamint a napközi saját kombija szállítja a felhasználókat Orom-Oromhegyes irányból. Ennek a kezdeményezésnek a horgosi felhasználók nagyon örültek, mert más környezetbe, jobb feltételek mellett tudnak napközis foglalkozásokon részt venni.
2. Felzárkóztató napközi indult az általános iskolások számára, mely jelenleg Horgoson és Magyarkanizsán működik. Ez a napközi vette át a sérültek napközijének a helyét. A két napközi között a különbség az, hogy míg Horgoson az első osztályos tanulók vesznek részt a napközi oktatásában, Magyarkanizsán elsőtől nyolcadik osztályos tanulók vesznek abban részt. A horgosi nevelők a napközi mellett bedolgoznak az iskolába is, az első osztályokba, ami a tanítónők számára jól mutatkozik, ugyanis be tudnak segíteni az oktatásba, és akik nagyon le vannak maradva, őrájuk fokozott figyelmet tudnak fordítani. A tanítás után a nevelők átkísérik a gyerekeket a napközibe, ahol folytatódik a munka a gyerekekkel. A napköziben a tanulás és más foglalkozások mellett lehetőség van tisztálkodásra is. A nevelők mindent megtesznek, hogy ezek a gyerekek integrálódni tudjanak.
3. Az iskolában a személyi kísérők bevezetése is újdonság, mely egyelőre nagyon jól, és a község területén csak Horgoson és Magyarkanizsán működik. Horgoson egy személyt foglalkoztatunk a kísérő munkahelynek köszönhetően, míg Magyarkanizsán hármat. Ez egy teljesen új szolgáltatás és Szerbiában jelenleg ez a legdrágább szolgáltatás, ugyanis ennek a szolgáltatásnak a gazdasági értéke a mi községünkben 97.000 dinár gyermekenként.
4. Új szolgáltatások között szerepel még az idősek napközije, melynek székhelye Magyarkanizsa. Egyelőre a programhoz horgosról egy hölgy csatlakozott. Terveink között szerepel, hogy ezt a szolgáltatást bővítsük, úgy Horgos, mint Magyarkanizsa területén. A falvak közül Horgoson van a legtöbb nyugdíjas, nagyon aktívak is a Nyugdíjas egyesület vezetésével. A napközi jelenleg Önkormányzati finanszírozással, és a Tartományi szociálpolitikai titkárság pályázatával valósul meg.
5. A házi ápolás, mint szociális szolgáltatás is nagyon jól működik Horgos területén. Az egész községet nem sikerült lefednünk még teljesen, viszont Horgos területét igen.
6. A népkonyha szintén az egész község területén működik, napi szinten 88 ebédet tudunk kiosztani a rászoruló családok részére a Vöröskeresztnek köszönhetően.
Ezek a szolgáltatások közül csak a sérültek napközije, a népkonyha és a házi ápolás volt az ami működött 2023 szeptemberéig. Mivel az új szabályozás megszületett, a meglévő szolgáltatások átszervezésével és az önkormányzat által biztosított jelentős költségvetéssel új szolgáltatások bevezetésére került sor.

Magyarkanizsa község több sikeres pályázat lebonyolítója jelenleg.

A lokális szolgáltatások fejlesztését támogatja az önkormányzat és a Német Fejlesztési Ügynökség (GIZ) által finanszírozott pályázat. A pályázat futamideje 3 év, 2026-ig fog tartani. Szerbiából 20 községet választottak ki, ebből a mi községünk az egyik. A Német fejlesztési ügynökség kizárólag olyan szolgáltatásokat támogat, amelyek innovatívak, nem léteznek még, és a szociális területen kívül minimum egy másik területet vonnak össze. Tehát a szociálisvédelem az alap, és hozzá kell rendelni valami más területet. A mi javaslatunk, amit az ügynökség el is fogadott, a szociálisvédelem, az egészségügy, az oktatás, és a munkavállalás. Mobil csapatokat fogunk alkotni, az elképzelés szerint 6 aktív taggal, kezdetben 3-mal. Ezek a mobil csapatok az ,,életre neveléssel,, fognak foglalkozni, azaz megmutatják, hogyan kell kertet művelni, hogyan kell főzni, jószágokkal foglalkozni, a szabadidőt hasznosan eltölteni, a meglévő pénzeket beosztani. Abban bízunk, hogy egy ilyen komplex programmal vissza tudjuk szorítani a jelenlegi állapotokat Horgoson. Azok a családok tudnak ebben a programban részt venni, azok élveznek előnyt, akiknek a gyermekei a felzárkóztató napközibe járnak. A pályázat értéke 70.000,00 euró.
Másik megnyert pályázatunk a Városok és Önkormányzatok állandó értekezlete (SKGO) és az Európai Unio támogatásából valósul meg, önkormányzati önrésszel.
A pályázat témája, a roma lakosság felzárkóztatása, melynek futamideje 2 év, és 10.000 euró az értéke. Szerbiában 10 községet választottak ki erre a projektre, és a mi községünk is bele került. Ez egy kicsit összetettebb munka. A SKGO kéri, hogy október hónap folyamán nevezzük ki a koordinátort, nevezzünk ki egy mobil csapatot, aki terepen fog dolgozni, egy helyi koordinációs testületet, amely intézmények és szervezetek vezetőiből kell, hogy álljon, illetve egy munkatestületet, aki leköveti a roma akciótervet. Tehát három testületet kell kinevezni, a koordinátor kinevezése viszont megtörtént, akit az önkormányzat a személyemben kinevezett.
Tudomásom szerint ennyi lehetőség a szociális felzárkóztatás terén még soha sem volt Horgoson.
Végezetül beadásra került egy IPA pályázat is, melynek a 80%-a ismét Horgost érinti. A projekt témája a tanodák működtetése. A szegedi tanodával karöltve pályázta meg a Szociális védelmi szolgáltató központ, melynek igazgatója Tolnai Csaba. Abban az esetben, ha azt sikerül megnyerni, akkor a horgosi napközi épülete teljes egészében fel fog újulni. Tehát nem csak a meglévő 3 terem, hanem a gyógyszertár része is, illetve a hátra vezető szobák is. Nagy szükség van a felújításra, ugyanis jövőre, a jelenlegi elsősök maradnak a tanodában, és hozzájuk csatlakoznak az új elsős tagozatok is, tehát minden évben egy- egy generáció csatlakozik. Az önrészt ehhez a pályázathoz is a magyarkanizsai önkormányzat biztosítja.
Egyéb más tevékenységünk is megvalósult Horgoson, többek között az, hogy a vasút renoválása során kitermelt fát horgosi nyugdíjasok kapták meg. 44 m3 fa lett szétosztva 22 nyugdíjas részére.”

🖋Директорица Центра за социјални рад, Кристина Телек била је наш гост на X/2023 састанку Месне заједнице Хоргош. Детаљно је описала део њихових активности директно везаних Хоргош.
Чули смо следеће:

Савет Месне заједнице усвојио је у јулу нове прописе који важе за локалне социјалне услуге, а који у великој мери погађају мештане Хоргоша.
На територији општине налазе се следећи дневни центри:
1. Дневни боравак за особе са физичким и менталним инвалидитетом, чије је седиште у Кањижи. Лешо Транс превози кориснике из Хоргоша од куће до улаза у боравак и назад, а сопствени комби превози кориснике из Орома-Трешњевца. Корисници из Хоргоша су били веома задовољни овом иницијативом, јер могу да учествују у дневним боравцима у другачијем окружењу, под бољим условима.
2. Покренут је дневни боравак за ученике основних школа, који тренутно ради у Хоргошу и Кањижи. Овај дневни боравак заузео је место дневног боравка за особе развијене у развоју. Разлика између ова два боравка је у томе што у Хоргошу ученици првог разреда учествују у дневном образовању, у Кањижи ученици од првог до осмог разреда. Поред дневног боравка, наставници у Хоргошу раде и у школи, у првим разредима, што је добро за наставнике, јер могу да помогну у образовању, а старатељи могу да обрате додатну пажњу на оне који су у великом заостатку. Након часа учитељи прате децу у боравак, где настављају рад са децом. У дневном боравку, поред учења и других активности, постоји и могућност одржавања хигијене. Васпитачи чине све што могу да обезбеде да ова деца могу да се интегришу.
3. Новина је и увођење личног пратиоца у школу, који до сада веома добро функционише и на територији општине ради само у Хоргошу и Кањижи. Запошљавамо једну особу у Хоргошу захваљујући радном месту пратиоца, а у Кањижи три. Ово је потпуно нова услуга и тренутно је најскупља услуга у Србији, јер је економска вредност ове услуге у нашој општини 97.000 по детету.
4. Међу новим услугама је и дневни боравак за стара лица, који се налази у Кањужи. До сада се једна госпођа из Хоргоша укључила у програм. Наши планови се односе на проширење ове услуге, како у Хоргошу, тако и на територији општине. Међу селима највише пензионера има Хоргош, веома су активни под руководством Удружења пензионера. Дневни боравак тренутно финансира локална самоуправа, а суфинансира Покрајински секретаријат за социјалну политику.
5. У Хоргошу веома добро функционише и кућна нега као социјална услуга. Још нисмо успели да покријемо целу општину, али смо покрили подручје Хоргоша.
6. У целој општини ради и народна кухиња, захваљујући Црвеном крсту свакодневно можемо да поделимо 88 ручкова породицама којима је потребан.
Од свих ових услуга, до септембра 2023. године радили су само дневни боравак за особе за сметњама у развоју, народна кухиња и кућна нега. Од када је креирана нова уредба, уведене су нове услуге реорганизацијом постојећих, подржане су значајним буџетом који је обезбедила општина.

Општина Кањижа тренутно спроводи неколико успешних пројеката.

Развој локалних услуга подржан је конкурсом који финансирају општина и Немачка развојна агенција (ГИЗ). Трајање пројекта је 3 године, до 2026. године. Одабрано је 20 општина из Србије, међу којима је и наша. Немачка развојна агенција подржава само услуге које су иновативне, које још не постоје и комбинују бар још једну област поред социјалне. Дакле, социјална заштита је основа, а њој се мора додати нека друга област. Наш предлог, који је агенција прихватила, је социјална заштита, здравство, образовање и запошљавање. Формираћемо мобилне тимове, са 6 активних чланова, у почетку ће их бити 3. Ови мобилни тимови бавиће се „образовањем за живот”, односно показаће како да се обрађује башта, како се кува, рад са стоком, корисно провођење слободног времена, распоређивање постојећих средстава. Уверени смо да овако сложеним програмом можемо да ублажимо тренутне услове у Хоргошу. Предност за учешће имају оне породице чија деца иду у допунски дневни боравак. Вредност пројекта је 70.000,00 евра.
Наш други успешан пројекат подржавају Стална скупштина градова и општина (СКГО) и Европска унија, уз општински допринос.
Тема пројекта је интегрисање ромске популације, чије трајање је 2 године и вредност је 10.000 евра. За овај пројекат одабрано је 10 општина у Србији, а укључена је и наша општине. Ово је мало сложенији посао. СКГО тражи да именујемо координатора током октобра месеца, да именујемо мобилни тим који ће радити на терену, локални координациони одбор који треба да чине руководиоци институција и организација, и радни одбор који ће пратити ромски акциони план. Значи, морају се именовати три органа, али је одређен координатор којег је именовала општина, а то сам ја.
Колико ја знам, Хоргош никада није имао толико прилика у смислу социјалне интеграције.
Коначно, поднет је пројекат на ИПА конкурс, а његових 80% се опет односи на Хоргош. Тема пројекта је рад програма након школе. Центар за пружање услуга социјалне заштите општине Кањижа, чији је директор Чаба Толнаи, поднео је пројекат у сарадњи са сегединском асоцијацијом. Уколико буде прошао, зграда боравка у Хоргошу биће комплетно реновирана. Дакле, не само постојеће 3 собе, већ и део апотеке, као и собе које су са задње стране. Реновирање је преко потребно, јер ће следеће године у школи остати садашњи прваци, а придружиће им се и нова одељења првог разреда, па ће се сваке године прикључивати по једна генерација. Сопствено учешће и за овај пројекат обезбеђује и општина Кањижа.
У Хоргошу су се одвијале и друге наше активности, међу којима је и то да су дрвани прагови уклоњени приликом реновирања пруге дати пензионерима из Хоргоша. За 22 пензионера подељено је по 44 м3 дрвета.”

Source