A horgosi labdarúgás története

 

A horgosi labdarúgás története

Köztudott, hogy a foci a világ egyik legnépszerűbb sportja. Több százmillió embert képes megmozgatni játékosként vagy akár szurkolóként.A labdarúgás nagy népszerűségnek örvend szűkebb környezetünkben is. Szerbiában és Magyarországon is számos labdarúgó klub működik.Horgos egy régi múltra visszatekintő fociklubbal rendelkezik.

Településünkön a labdarúgás 1911-ben kezdett el teret hódítani. A labda, a felszerelés és a szabályok Budapestről érkeztek hozzánk. Az első focimeccset a Kamarási erdőben játszották 1911 nyarán. A játékosok az orvosok, a gyógyszerészek és az iparosok köréből kerültek ki. Ennek a sportágnak az elterjedése az akkori turizmus fejlődésének volt köszönhető. Sajnos nagyon kevés emlék maradt meg az akkori időkből.A későbbiekben a történelmi, politikai események meghatározták mind az emberek, mind pedig az egyesületek életét, működését. 1920-ban Horgost elcsatolták Magyarországtól, s ezután nagyon nehezen éledt újjá településünkön ez a sportág.

A második klub alapítása 1927-re datálódik. Ezt a klubbot a betelepített szerbek hozták létre.Az 1941-44-es időszakban ismét a magyar bajnokság tagjaként szerepel a horgosi csapat. Ezt követően a jugoszláviai bajnokság tagja, jelenleg pedig a szerbiai bajnokság színeiben játszik a csoport.

A mai fociklub az F.K. HORGOS 1911 nevet viseli, elnöke pedig Sors Róbert.

Az egyesület jelenleg 4 versenycsapattal rendelkezik. A felnőtt csapatnak 22 tagja van, melyet túlnyomóan horgosi fiatalok, valamint magyarkanizsai játékosok alkotnak.Ezenkívül van egy U14, U12 és U10 versenycsapata a klubnak. Ezekben a csapatokban 45-50 játékos játszik. Valamint vannak a legkisebbek, akik még kicsik a versenyzéshez.A fociklub két kitűnő edzője: Veselinov Dejan és Veselinov Darko.

Az elnökség tagjai: Tóth Zoltán, Berényi Ottó, Radics Zsolt, Baté Róbert és Ranković Zoran.

A fociklub felnőtt csapata jelenleg a Szabadkai Körzeti Ligában szerepel, a gyerekek pedig a községközi bajnokságban.A fociklub fennmaradása elsősorban a fiatal utánpótlás kitartó munkáján múlik, illetve a pályázatok, támogatások sikerén.