Az iskoláról

Az első hivatalos iskolaépület 1985-ben épült,az akkori Községi Tanács épülete mellett,a falu központjában. 1900-ban Kárász Karolina hagyatékából felépült a mostani iskola régi épületrésze. Az épület leány (árva) iskola volt. A Katolikus Egyház keretein belül működött. 1971-ben hozzáépült a mostani iskola rész.

stara_skola

A mai iskola

A Horgosi épületnek 21 tanterme van. A Kispiaci kihelyezett tagozatnak, amely szintén a nyolcvanas évek elején épült, hat tanterme van. Mindkét épület tornateremmel, könyvtárral, felszerelt informatika teremmel és sportpályákkal rendelkezik. A Horgosi épületnek korszerű konyhája és ebédlője is van. Az iskolának 84 dolgozója van, többek közt 65 tanár, egy pszihológus, egy pedagógus,egy könyvtáros szakmunkatárs és egy pedagógus aszisztens. Az iskola két váltásban dolgozik,külön az alsó és külön a felső tagozatok. A tanitás szerbul és magyarul folyik. A tagozatok száma: 42. A tanulók létszáma 597(Horgos és Kispiac összesen), ebből 431 Horgoson és 166 Kispiacon. A települések 85 százalékban magyar lakta helységek, úgy hogy az iskolás diákok nemzetisége is megfelel ennek az aránynak. Iskolánkban 6 kisegitő tagozat van, ahova szellemileg könnyebben sérült tanulók járnak. 

Szakcsoportok és tevékenységek

Az iskola keretein belül több szakcsoport működik, többek között a fiatal csillagászok, matematikusok, színjátszók stb. csoportja. A diák szinjátszó fesztivál már kilencedik éve megrendezésre kerül iskolánkban. Diákjaink sikeresen szerkesztik az Üstökos diákújságot. Nyári táborozást tizenegy éve sikeresen szervez az iskola, ez az úgynevezett Bontakozás tábor, melyen a testvériskolák és a községi iskolák diákjai vesznek részt minden évben mind nagyobb és nagyobb számban. E mellet minden évben megszervezzük az osztálykirándulásokat minden osztálynak, melyek egy naposak kivéve a hetedik és nyolcadik osztályokat, amelyek 2 naposak. Iskolánknak diákújsága is van „Üstökös” néven szerepel és maguk a diákok szerkesztik. 
Iskolánkban működik a Diákparlament, amely lehetővé teszi a diákok vélemény-nyilvánitását hivatalos formában is, hiszen a diákparlament elnöke rendszeresen részt vesz az Iskolaszék gyűlésein, mint ahogy a Tantestületi értekezleteken is képviselteti magát. Diákok és szülők együttesen próbálnak választ és megoldást találni az adott problémákra. Iskolánk bővül, épül, szépül. 
Testvérískoláinkkal, a magyarországi,mindenszenti,röszkei általános iskolával, valamint a Bosznia Hercegovina-i gradačaci iskolával egész évben tartjuk a kapcsolatot, és együttesen próbáljuk közös aktivitásokkal, tapasztalat cserével jobbá és szebbé tenni diákjaink életét.

dnevni_boravakdnevni_boravak2