HORGOSI VISELETEK

           Vajdasági magyar közösségek hagyományos öltözete

A  szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ 150 . évfordulója alkalmából egy fotosorozatot készített a vajdasági magyar közösségek hagyományos öltözeteiből . A fotosorozat célja  , hogy bemutassa vidékünk magyarlakta közösségeiben még fellelhető , hagyományos népi – paraszti öltözetet és annak jellegzetességét . A fotosorozat Raj Rozália és Nagy István valamint  a Thurzó Lajos Közművelődési Központ  , 2001 – ben kiadott könyve alapján készült .

Az rekonstruált és lefotózott viseletek között , Horgos falujának jellegzetes viseletdarabjai is bemutatásra kerültek  , több korosztályt felölelően . A hétköznapi öltözködési módtól egészen az ünnepnapokon viselt viseletekig.

A fotosorozatot összeállította és szerkeztette : Szécsi Viktória és Pintér Krisztián

Foto : Tóth Csaba

Grafika : Oláh Losonc Anikó és Nagy Danyi Tímea

Horgosi viseletek  Szécsi Zsolt közreműködésében kerültek összeállításra .

             Horgosi viseletek

A horgosi kislány és kisfiú öltözetét az egyszerűség jellemezte . A kislányok általában világos tónusú viseletdarabokat viseltek , mint a rózsasín , világoskék vagy a fehér felső ruházat . Hajukat egyágú fonatba fonták és színes pántlikát kötöttek a fonat végére.A kisfiúk a nadrág  , mellény  , csizma és fehéring összeállítást viselték ünnepnapokon .

Az eladósorba kerülő leányok ruházatában  , a kislányokéhoz hasonlóan a világos színek domináltak   . Felsőruházatukat fodrokkal vagy csipkékkel ékesítették  . Hajukba színes pántlikát kötöttek . Kötényük fodorral  , csipkével díszített  . Az egyszerűbb változatú köténynek  ,  kedvelték a csíkos mintázatú anyagokat  .  Ünnepnapokon selyemből készült viseletdarabokat öltöttek magukra . Virágmintákkal díszített selymekből készültek a viseletdarabjaik  . Ünnepnapokon a legények sötétszínű zakót  , mellényt  , csizmanadrágot  , csizmát és kalapot viseltek fehér inggel .

A férjezett asszonyok sötétebb tónusú viseleteket viseltek .  Fodorral , csipkével díszítették ruházatukat .  Ünnepnapokon selyemből varrottat , hétköznapokon kartonos anyagból  készültet . Fejükre fityulát kötöttek vagy selyemből készült fejkendőt , amit jellegzetes díszcsomóval kötöttek meg az álluk alatt  .  A férfiak a legényekéhez hasonló öltözetet viseltek .

A horgosi menyasszony öltözete sötét színű volt . Öltözetének színe jellegzetesen szimbolizálta a  leányság elvesztését . A menyasszony ruházata selyemből készült  , fejére mirtuszkoszorú került . A vőlegény hagyományos ünneplő öltözetet viselt  , mellkasának bal oldalán kis virágbokrétát viselt  , melyből a kalapjára is került .

                                                                                                                                                   Szécsi Viktória