Szent Orbán Borlovagrend Horgos

Horgos szőlészeinek és borkészítőinek többségében 2011-re ért meg a gondolat, egy önálló borlovagrend megalakítására. Nem volt ez minden előzmény nélküli, néhány horgosi már korábban betagosodott más délvidéki borrendekbe. Valamint előzményként meg kell említeni a Horgosi Termelők Klubja keretében működő szőlész-borász szakosztályt is. De nem lenne teljes a kép, ha legalább egy gondolat elejéig nem emlékeznénk meg a második világháború előtt és alatt tevékenykedő szakmai szervezetről, mely a térség szőlőtermesztőit fogta össze. A horgosi szőlőtermesztés kialakulását Nagygyörgy Zoltán helytörténeti kutató, A horgosi borvidék története című munkájában dolgozza fel részletesen.  Mindebből jól látható, hogy a borlovagrend megalapítása nem légüres térbe történt, a térség szőlészeti és borászati kultúrájának mélyre hatoló gyökerei vannak. Erre az alapra építkezve tették le esküjüket a Szent Orbán Borlovagrend alapítói 2011 májusában.

A szervezet célja a horgosi homokvidék szőlészeti és borászati kultúráját ápolni, megismertetni, továbbörökíteni, a horgosi borok jó hírét elősegíteni és népszerűsíteni. Legfontosabb nyilvános rendezvénye a Nagy Honi borverseny és a minden év májusában megrendezésre kerülő Orbán napi borünnep. A szintén minden év decemberében kerül sor Szent János napján a borszentelőre és az újborok kóstolójára. Ezt hivatalosan továbbra is a Horgosi Termelők Klubjának szőlész-borász szakosztálya szervezi, de szükséges itt is kitérni rá, hiszen a környék borkészítői minden évben ezen az eseményen mutatják be nyilvánosan először, az adott év újborait.

A borlovagrend tagsága aktívan együtt működik más szőlész-borász szervezetekkel, rendszeresen szervez tanulmányi kirándulásokat. A szervezet tagja lehet minden nagykorú személy, aki elfogadja a szervezet célkitűzéseit, valamint személyével öregbíteni kívánja a horgosi borok jó hírét a nagyvilágban.