Az ingázók Magyarországon a határtól számított 30 kilométeres sávban tartózkodhatnak legfeljebb 24 órán keresztül.

A szigorítások ellenére az ingázók továbbra is zökkenőmentesen léphetik át a szerb-magyar határátkelőket. A szomszédos országokból érkező állampolgárok továbbra is beutazhatnak Magyarországra, amennyiben nem mennek 30 kilométernél távolabbra, illetve 24 órán belül elhagyják az országot.

A koronavírus-járvány elleni küzdelem miatt Magyarország szeptember elsejétől szigorításokat vezetett be a határátlépést illetően. Külföldiek nem léphetnek be az országba, csak átutazhatnak rajta. Kivételt képeznek a szomszédos országok lakosai, így az ott élő magyar állampolgárok is. Ők továbbra is beutazhatnak Magyarországra, ha a határtól legfeljebb 30 kilométeres sávban tartózkodnak, és 24 órán belül hazautaznak. Csak annyi a változás, hogy nem használhatják a kishatárforgalmi átkelőket.

Zavartalan a forgalom a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhely mindkét oldalán. Akár szerb útlevéllel, akár magyar igazolvánnyal, bárki zökkenőmentesen átjuthat a határon. Szeptember elsejétől három határátkelőhelyen tehetik ezt meg az utasok: a Béreg-Hercegszántó és a Kelebia-Tompa átkelőn, valamint a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhelyen.

Petrovity Tünde Magyarországon dolgozik, és minden nap ingázik Horgos és Szeged között.

„- Van, amikor több a várakozási idő, van, amikor kevesebb. Most pillanatnyilag szerintem több lesz. Ez attól függ, hogy mennyi a külföldi, mert azokat jobban ellenőrzik, mint minket. Gondolom az ingázás miatt, mert meg van engedve, hogy a határtól számítva 30 kilométeres körzetben utazhatunk. A külföldieket, gondolom, akik tovább utaznak, azokat sokkal jobban ellenőrzik.
– Milyen igazolványokkal utaztok?
– Magyar igazolványokkal.”

A szabadkai Ostojić Željka szintén naponta utazik Szegedre. Véleménye szerint semmi sem változott a szigorításokat követően.

„- Szerb okmányokkal utazunk.
– Próbálkozott már?
– Gond nélkül lehet 30 kilométeres mélységbe beutazni Magyarországra.”

A kraljevói Aleksandar Simović két éve dolgozik vendégmunkásként Szlovákiában. Az otthon töltött szabadságukról indultak ma a munkahelyükre. Elmondták, hogy a Szerbiai Autó-Motoros Szövetségtől értesültek arról, hogy melyik Magyarországon átvezető tranzitútvonalat használhatják.

„- Milyen igazolványokkal utaznak?
– Munkaengedélyünk van, szerb útlevelünk, persze állampolgárságunk és szlovákiai munkaengedélyünk.
– Akadtak-e valamilyen gondjaik határátlépéskor?
– Nem voltak eddig gondjaink. Minden rendben, sőt még nagyobb tumultus sem volt.”

A horgosi Ladócki Attila minden nap utazik a szegedi munkahelyére. Ottjártunkkor éppen hazafelé jött. Elmondta, nem lépi túl az engedélyezett 30 kilométeres sávot és a 24 órás magyarországi tartózkodást is betartja.

„- Van papírom, de idáig még senki nem kérte. Szerintem nagyobb fönnakadás nincs. A másik oldalon, a magyar oldalon kell várni, egy órát is, talán. De egyébként én nem vettem észre nagyobb fennakadást.
– Milyen útlevéllel közlekedik?
– Magyar igazolvánnyal.
– Azt kérik mind a két határon?
– Igen, jogosítványt, forgalmit kérnek még, egyébként mást nem. A hivatalos okmányokat.”

A szerb-magyar határszakaszon három átkelő tart nyitva. A kishatárátkelők zárva vannak. A kedden életbe lépett intézkedések várhatóan október elsejéig maradnak érvényben, utána felülvizsgálják őket.