Életbe léptek a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorított határvédelmi intézkedések kedden Magyarországon.

A szerb-magyar határszakaszon csak a Horgos-Röszke, Kelebia-Tompa és a Béreg-Hercegszántó átkelők tartanak nyitva. A kishatárátkelők zárva vannak.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletek értelmében a külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. A fertőzés gyanújának megállapításától függetlenül a belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett PCR-teszt negatív eredménye adhat.

A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el.

A külföldiek tranzitáthaladása egészségügyi vizsgálat után engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel. A tranzitforgalom azonban csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig.

A ma életbe lépett intézkedések október elsejéig érvényben maradnak.

A témáról Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete beszélt a Szabadkai Magyar Rádióban: A Magyar Közlönyben a most megjelent korlátozások a mai naptól, szeptember elsejétől léptek életbe, ezeket a szabályokat a kormány a járványügyi helyzet alakulása fényében természetesen módosíthatja. A szabályozás következő felülvizsgálata a hónap végén, a jövő hónap elején tervezett. Jelen pillanatban összesen 9 határátkelőhely van a magyar-szerb határon, ebből a mai naptól kezdődően hármat lehet használni. Valamennyit 0-24 órában, ez a Hercegszántó-Béreg, a Tompa-Kelebia, és a Röszke-Horgos nagyhatár átkelőhely. Tehát ez összesen három átkelőhely, a hat kishatár került lezárásra a következő döntésig.”