Sós Nóra az új programkoordinátor

2020. november 26.

Sós Nóra neve több helyütt feltűnt az elmúlt években. Gólyatábor, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Böjte atya… Mi mindent csináltál eddig, míg aztán a szülőfaludban álltál munkába?Horgoson mindent megtesznek azért, hogy fellendítsék a művelődési életet, ennek érdekében számos újítást is bevezettek. Az első lépés az volt, hogy néhány hete alkalmaztak egy rátermett, fiatal programszervezőt, Sós Nórát, aki már több helyen bizonyított, és most szülőfalujának van javára. A friss munkaerő, tervekkel teli fiatal, ötletekkel felvértezve rögtön számos újítást mutat. A művelődési élet egyébként évtizedekre visszamenőleg nagyon pezsgő volt Horgoson, aztán a helyiek közel tíz évet vártak arra, hogy készen legyen az az épület, amely otthont adhat a szerteágazó tevékenységeknek, amelyek a faluban működtek. Hogy mennyire nehéz a dolga a programszervezőnek, milyen tervekkel vág neki a szép feladatnak, kérdéseinkre válaszolva el is mesélte.

– Okleveles óvodapedagógusként végeztem a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon 2017-ben, ekkor szinte a diplomavédésemmel egyidejűleg munkaviszonyba is álltam az említett objektumban. Szívvel-lélekkel, a kezdők lelkesedésével vetettem bele magam a munkába, amelynek minden percét élveztem. Majd 2018 szeptemberében kihívásokat keresve utaztam Dévára, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Petőfi Sándor-programjának keretében. Az élet teljesen új oldalát ismertem meg, közben én is sokat fejlődtem, mondhatni, felnőttem. Hazatérésem után ismét egyéves munkaszerződéssel dolgoztam az MTTK-n. Ez idő alatt a Népkör Magyar Művelődési Központban is feladatot vállaltam, és Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodájával együttműködve is szerveztünk programokat szülőfalumba, Horgosra.

 Sós Nóra: Mindent megteszek azért, hogy felvirágozzon a horgosi művelődési élet

Sós Nóra: Mindent megteszek azért, hogy felvirágozzon a horgosi művelődési élet

 

Programszervezői pozíció eddig nem volt a faluban. Mi a dolgod?

– Horgos gazdag kulturális múlttal rendelkezik. Feladatomnak érzem a jelenben és a jövőben is újra az emberek tudatába hozni ezt. Gondoljunk csak a népdalgyűjtésekre vagy az impozáns kastélyokra, villákra, amelyek mind gyökereinkből erednek, és a javunkat szolgálják. Az új fényében pompázó művelődési ház lényegében csak arra vár, hogy élettel, tartalommal töltsük meg – ebben nagy szerepet jut nekem is, aki összefogja a programokat, és a lebonyolításban is segédkezik.