Ma, hétfőn megbeszélést folytattak Horgoson a magyarkanizsai önkormányzat és a horgosi helyi közösség vezetői, valamint a művelődési ház felújításán dolgozó fő- és alvállalkozók képviselői.

Bacskulin István, a horgosi helyi közösség elnöke arról számolt be a Vajdaság Mának: olyan ígéret hangzott el, hogy az év végiéig befejeződik az épület hosszú évek óta húzódó felújítása.

Emlékeztetőül: még 2010 februárjában írták alá a szerződést a Tartományi Nagyberuházási Alap és a horgosi helyi közösség vezetői a létesítmény felújításáról és kibővítéséről. A terv szerint hozzáférhetőbbé akarták tenni a könyvtárat, bővíteni a színpadot. A munkálatok meg is kezdődtek. 2010 szeptemberében a Tartományi Nagyberuházási Alap a már jóváhagyott 50 millió dinár mellé még 52 milliót ígért a horgosi művelődési ház adaptációjára. Az év októberében jelentette ki Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármester, hogy a községben az egyik legjelentősebb beruházás a horgosi művelődési ház felújítása, melyre egymillió eurós támogatást hagyott jóvá a Tartományi Nagyberuházási Alap, és hogy a 700 négyzetméternyi hozzáépítéssel nemcsak kihasználhatóbb lesz, hanem egyben modern és mégis hagyományos arculatot is kap az épület. Akkor azt mondták, körülbelül százötven munkanapra van szükség ahhoz, hogy a munkálatok befejeződjenek.

A pénzforrások azonban elapadtak. 2012 márciusában azonban olyan hírek érkeztek, hogy az alap lábra fog állni, befejeződhet a művelődési ház felújítása, és áprilisban egy beruházás-látogató körsétára azzal a jó hírrel érkezett a magyarkanizsai községbe Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatója, hogy jóváhagytak 30 millió dinát a művelődési ház építésének folytatására.

A munkálatok azonban azóta is állnak. A félig lebontott, félig felépített objektum évek óta csúfoskodik a falu központjában.

A hétfői megbeszélésről részleteket nem közölt a helyi közösség elnöke, csak annyit mondott: a következő óévbúcsúztatót már a megújult művelődési házban tartják a horgosiak.

Ma/Vajma