A szabadkai befogadóközpont egyes információk szerint megtelt és egyre több az illegális bevándorló Hajdújáráson, Királyhalmom és Horgoson is.

Stábunk ma több migránssal is beszélt, azt mondták hogy nem adják fel, céljuk az Európai Unió.

A királyhalmi és a hajdújárási lakosok kamerán kívül azt mondták, hogy a hatóság emberei állítólag arra hivatkoznak, hogy azért nem tudják elszállítani az ott rekedt migránsokat, mert a szabadkai befogadóközpont megtelt.

A kerítésen ruhák száradnak, egy talpalatnyi szabad hely sincs. Stábunk is azt tapasztalta, hogy régóta nem voltak ott ennyien. Közben szabadon mehetnek ki és be a befogadóközpontban tartózkodók.

Somogyi Ilonka arra panaszkodik, hogy Hajdújárásra napi szinten szervezetten szállítják a migránsokat. Egyik szőlőskertje közvetlenül a magyar határkerítéstől alig 150 méterre fekszik. „Én is láttam, lépnek ki taxiból, akkor egy kicsit egyezkednek, akkor akarná otthagyni őket a taxis, de nem nagyon szeretnének még gyalogolni, akkor könyörögnek, szerintem úgy néz ki, hogy könyörögnek, hogy még jobban vigyék őket közelebb a határhoz.”

Horgoson napközben is nyugodtan sétálnak az illegális bevándorlók a Horgos-Röszke közúti határátkelő egykori jugoszláv határőrségének elhagyott épületei udvarában. A drótkerítést több helyen átvágták, így mennek ki- és be onnan. Egy szír migráns is ott vár a megfelelő alkalomra, hogy útra keljen Magyarország felé. Azt mondta, nagyon sokan vannak az épületekben.
Ali, Szíria:
„- Százan.
– Százan?
– Igen.
– És hova mész?
– Németországba.
– Próbáltál már átjutni a magyar határon?
– Igen, le van zárva.
– És?
– Hát le van zárva a határ. A probléma a rendőrség.”

A fiatal migránstól azt kérdeztük, hogyan próbál meg átjutni Magyarországra. Csak egy kézmozdulattal mutatta, hogy átmásznak a kerítésen.

A település bejáratánál, a fák hűvösében éppen vasárnapi ebédjét fogyasztotta egy kisebb migránscsoport.
Aziz, Líbia:
„- Próbáltál már átszökni a magyar határon?
– Igen, próbálkoztunk.
– És?
– A rendőrség elkapott engem.
– Mi a terved, merre mész?
– Az én esetemben a családom ott van Németországban. Hozzájuk mennék.”

A bevándorlók többsége csak arabul beszél, egyikük kézzel-lábbal mutogatta, és egy-két angol szót kiejtve magyarázta el, hogyan próbál meg átjutni az EU, illetve Magyarország területére.

Horgos központjában vasárnap délben is több migráns volt bevásárolni. Az egyik palesztin fiatalember azt állította, hogy több alkalommal, és a legtöbben általában kamionnal próbálkoznak meg átjutni Magyarország területére, úgy, hogy a kamion rakterébe próbálnak meg felmászni, vagy pedig megpróbálnak a kamion alvázában megbújni. Ő maga – elmondása szerint – háromszor próbálkozott, természetesen mindeddig sikertelenül, hiszen a magyar hatóságok felfedezték, és visszatoloncolták Szerbiába.

forrás: Pannon RTV