Az embercsempészet ezen legális módjából nagyon sok taxis meggazdagodott, míg sok kollégájuk elítéli őket a gátlástalan viselkedésük miatt. Hiszen valószínűleg ezek a volán mögött ülő emberek sem örülnének, ha bűncselekményre készülő fiatal férfiakat hordana valaki tömegével abba az utcába, ahol élnek , és ahol a gyerekeiket nevelik.

A martonosiaknak is elegük lett, és azt mondták eddig és ne tovább. Így maguk zavarták ki azokat a migránsokkal üzérkedőket, akik a falujukra törtek. 

Végül azonban néhány taxisnak állt feljebb, akik egyből a szerb sajtóhoz fordultak és több olyan újság is megírta az esetet a taxisok sérelmeiről, akik előtte nem sokat törődtek azzal, hogy mit élnek meg a martonosi, horgosi, magyarkanizsai, királyhalmi lakosok 2015-óta. Most azonban, részeg, önbíráskodó martonosiakról írnak.

A felvétel elején az hallható, hogy a migránsoknak arról beszél a taxi sofőrje, hogy valószínűleg martonosi cigányok állnak az úton. Majd meglepődik, amikor a falujukat védő fiatalokkal találja szembe magát. A beszélgetést egy idő után magyar nyelven folytatják, mígnem a taxi sofőrje hívja a rendőrséget.

Leszögezhető, hogy a martonosiak is jobban szeretnek éjszakánként otthonaikban, a családjaikkal lenni, mintsem azt várni az út mellett, hogy éjszaka hány migráns karaván érkezik meg a faluba. Azonban amíg a rendőrség nem tesz az ellen valamit, ami nap mint nap az észak-bácskai falvakban történik, addig a martonosi lakosok jogosan érezhetik azt, hogy magukra maradtak és csak is egymásra számíthatnak a településük védelmében.