A helyi illetékesek szerint most leginkább szíriai illegális bevándorlók érkeznek a település határ menti övezetébe.

Martonoson éjszakánként haladnak keresztül, és megint csónakokkal próbálkoznak a Tiszán átjutni Magyarországra. Kedden két csoport is csónakkal lépte át a magyar-szerb határt Szegednél a Tiszán.

Ottjártunkkor éppen élelmiszerrel teli szatyrokkal tértek vissza Horgos központjából a magyar határkerítés közvetlen közelében megbúvó migránsok.

A Horgos-Röszke közúti határátkelőhely egykori jugoszláv határőrségének és határrendőrségének elhagyott épületeiből legutóbb november 16-án szállították el a migránsokat, akkor több autóbusszal csaknem ötszáz illegális bevándorlót vittek el a nagyobb szerbiai befogadóközpontokba. Azóta folyamatosan szállingóznak vissza a migránsok ezekbe az épületekbe. A helyiek elmondása szerint főképp a zombori, szabadkai és törökkanizsai taxisok hordják őket oda.

Király Ilona szerint alig egy hétig volt csak nyugalom Horgoson. A falut ismét kezdik ellepni a migránsok.

„Jönnek vissza, naponta jönnek Szabadka felől, vagy én nem tudom honnan, ide gyalog jönnek, és mennek ki a határra, meg ide az utcába is be szoktak menni, de hogy merre mennek el, én nem láttam.”

Sinaif Jemenből érkezett, állítása szerint két hónapja van Szerbiában. Az Európai Unióba tart.

„Németországba.
– Miért?
– A jobb élet után.
– Próbáltál átjutni a magyar határon?
– Igen.
– És?
– Visszaküldtek ide.”

Ali Szíriából jött, két hónapot töltött a zombori befogadóközpontban. Ő is nekivágott a magyar határnak, de nem sikerült átjutnia.

„A magyar határ nagy probléma.
– Hová mész? Hova akarnál eljutni? Melyik országba?
– Németországba.”

A horgosiak örültek, amikor elszállították a migránsokat a faluból, de az örömük nem tartott sokáig. Ismét illegális bevándorlók lepik el a falu központját is – panaszolta Bognár Judit.

„Valamerről jönnek, hozzák őket.
– Kik?
– A taxisokat kellene megfékezni, mert ezek gyalog nem jönnének. Hanem a taxisok hozzák őket éjszaka, arra ki, vissza.”

Főleg szír bevándorlók vannak most Horgoson, köztük Amar, aki már többször is sikertelenül próbált átjutni a magyar határon. Célja az EU.

„Németország. Ott a családom, az apám, az anyám. Érted? Szíriában most nagyon nem jó.”

Martonos felé is egyre több migráns gyalogol ismét. A Tisza felé mennek – mondta Horvát Gergely, a martonosi helyi közösség elnöke.

„Éjszaka hordják vissza a taxisok őket, mert mivel Magyarkanizsa községben létezik a mezőőr szolgálat, és ezek figyelik a migránsok mozgását. Tehát, az éjszaka leple alatt hordják őket ide a faluba, és leviszik az élő Tiszára, onnan jutnak át úgymond a keresztúri oldalra, és onnan próbálnak ők átmenni Magyarország területére. Mert a holt Tiszán létezhetetlen átmenni, mert ha át is mennek, rögtön ott van az élő kerítés, tehát az intelligens kerítés, ami jelzi, ha valaki hozzáér.”

Az illegális bevándorlók tehát folyamatosan egyre nagyobb mozgásban vannak Észak-Bácska határ menti vidékein a helyiek szerint.