Hetek óta súlyos a helyzet a Magyarországgal szomszédos területeken, ahonnan a szerb rendőrök százasával szállítják el a migránsokat. Ez azonban jóformán semmit sem ér, hiszen a migránsok száma nem csökken. A BALK megbízható forrásokból úgy értesült, hogy megérkeztek a magyar határhoz azok a migránsok is, akik a téli körülmények miatt Bosznia-Hercegovinából fordultak vissza Szerbiába, és indultak el a magyar felé.

Jönnek Boszniából is

A BALK néhány nappal ezelőtt arról számolt be, hogy a jelek szerint megismétlődik a tavalyi forgatókönyv, miután leesett a hó a horvát-boszniai határ mentén fekvő Plješivica hegységben.

A “telek katasztrofálisak” Bosznia-Hercegovinában, ezért forrásaink szerint a migránsok most nem a horvát határnál próbálnak szerencsét, hanem visszatérnek Szerbiába, hogy onnan jussanak be Magyarországra, akár közvetlenül, akár Románia érintésével.

Értesüléseink szerint a migránsok számára jelenleg a “legattraktívabb” a román a határ, annak is leginkább a román-magyar-szerb hármashatárhoz közel eső szakasza, Rábé, Majdány és Oroszlámos (Banatsko Aranđelovo) térsége.

A Szerbiába érkező migránsok egy része eleve ezt a határszakaszt nézte ki magának, egy részük azonban korábban Boszniában próbálkozott a horvát határ átlépésével, ám a közelgő tél elől visszatért Szerbiába, hogy Magyarországon keresztül folytassa útját Európa felé.

Megbízható forrásból származó információink szerint a migrációval kapcsolatos szerb illetések úgy vélik, hogy ez még csak a kezdet, és a “majdányi útvonal” még sokáig fennmarad.

A “majdányi útvonal”

A magyar hármashatár legkönnyebben Magyarkanizsa felől közelíthető meg, ezért értelemszerűen továbbra is ez a város marad a migránsok elosztóközpontja.

A migránsok egy része a belgrádi buszjáratokkal éri el a határközeli várost, ami azt jelenti, hogy a belgrádi Lasta továbbra is működteti hírhedtté vált “migránsjáratait” a szerb fővárosból a magyar határ felé.

A migránsok másik része taxikkal érkezik, például a zombori taxisok is oda hordják az ottani befogadó központból a migránsok egy részét, ami azért nem kis út, taxis szempontból mindenképpen “jó fuvar”.

Feltűnnek a városban a nagykikindai taxisok is, hiszen ott is van befogadó központ, és annak a lakói sem onnan akarnak nyugdíjba menni.

Ha ez így megy tovább, akkor Magyarkanizsa hamarosan versenybe szállhat Šiddel, hogy melyik legyen a migránsválság szerbiai fővárosa.

A Tisza bácskai oldalán lévő városról két irányba vezet az út, az egyik Martonos és Horgos felé, a másik pedig az említett hármashatár irányába, ahol 4-5 település is érintett.

Internetes bejegyzések szerint az is előfordul azonban, hogy a zombori taxisok meg sem állnak Magyarkanizsán, hanem egyenesen a hármashatárhoz viszik a migránsokat.

Néhány nappal ezelőtt legalább tíz zombori taxist figyeltek meg, amint migránsokat szállítottak a “majdányi útvonalon” a hármashatár felé.

Két ködös éjszaka

A BALK úgy értesült, hogy a hármashatár környékén csökkent a migránsok száma, volt ugyanis két ködös éjszaka, amikor sokan nekivágtak a határnak.

Jó néhányan átjutottak, egy részüket azonban elfogták a magyar rendőrök, és minden bizonnyal visszaküldik őket Szerbiába.

Szintén megbízható forrásokból úgy tudjuk, hogy a zombori, és fejleményként a nagybecskereki taxisok minden nap sok migránst szállítanak a hármashatár térségébe,

A migránsok már nemcsak az üres házakba költöznek be, hanem felmennek a padlásokra is, ahol nagyobb a veszélye annak, hogy felgyújtják az épületet.

A migránsoknak általában van téli ruházatuk, de nem mindenkinek. A segély szervezetek kimennek a helyszínre, és ellátják őket, de az általuk feltört házakból is visznek mindent, amit csak lehet.

forrás: Balk.hu