2020-12-06

Pannon RTV

Bár nemrégiben buszokkal szállították el az észak-bánáti településekről a migránsokat, Majdányon és Rábén ismét szinte minden üresen álló házba visszatérnek az illegális bevándorlók – panaszkodnak a helyiek.

A helyiek elmondása szerint az éj leple alatt taxisok tucatjai hordják őket a faluba. Hasonló a helyzet Észak-Bácskában is. Horgosra is tömegesen térnek vissza a migránsok, de ott óvatosabbak, és olyan helyeken húzódnak meg, ahol nehezen találnak rájuk.

A Rábé-Kübekháza határátkelőhely mentén húzódó magyar okoskerítés hangszórójából éjjel-nappal szól arab nyelven a figyelmeztetés, miszerint a kerítésen keresztül nem juthat át senki sem az Európai Unió, illetve Magyarország területére. Ennek ellenére ismét egyre több a migráns Majdány-Rábé térségében. Isten hozta Majdány-Rábén – áll a két település bejáratánál elhelyezett táblán. Úgy tűnik, a hívatlan vendégek ezt szó szerint értelmezik, és egyre inkább birtokukba veszik a két szomszédos falut. Ma már minden második-harmadik ház üresen áll, ezekben húzódnak meg a migránsok – panaszolják a helyiek. Egyikük nemrégiben a telefonjával felvette, amint taxisok karavánja este egy nagyobb csoport migránst hozott, ezt meg is mutatta stábunknak.

A szerb-magyar-román hármashatár közelében fekvő Majdány településen vasárnap délelőtt szinte csak migránsok sétáltak a település utcáin. A helyiek elmondása szerint zombori, nagybecskereki és törökkanizsai taxisok szállítják őket ide. Azt is elmondták, hogy az egyik családi házban majdnem ötvenen tanyáznak, és nagyon leleményesek, hiszen fölmásznak a házaknak a padlására, ott bújnak meg, a létrát fölhúzzák. Ezt a majdányi Makra Béla is megerősítette. Szerinte most is legalább öt-hatszázan bujkálnak a faluban, sokaknak sikerült elszökniük a legutóbbi rendőri intézkedés során is.

Makra Béla, Majdány: „Rengetegen elbújtak a padlásra, úgyhogy a rendőrök oda nem mentek föl a padlásra. Mikor fölmennek a padlásra, fölhúzzák a létrát, és akkor nem bírnak fölmenni. Sokan elbujkáltak így. Ez van, rengetegen vannak, éjjel-nappal övéké az utca. Van amikor nappal ez az utca, ez a keresztutca, úgy néz ki, mint a korzó. Annyian vannak.”

 

Majdányon egyetlen kisbolt üzemel, ide járnak át Rábéról is. A migránsok miatt azonban a helyiek még a boltba sem tudnak bemenni.

Az Oroszlámost Majdánnyal összekötő úton, valamint Majdány és Rábé között is folyamatosan jönnek-mennek a migránsok. Napközben bevásárolni, éjjel pedig a határnak vágnak neki.

Észak-Bácska településein sem jobb a helyzet. Bár Horgosról is november közepén csaknem ötszáz migránst szállítottak el buszokkal, lassan visszaszivárognak a falu környékére. Most viszont jóval óvatosabbak, olyan helyeken húzódnak meg, ahol nehezen találnak rájuk. Ottjártunkkor stábunk egyetlen illegális bevándorlóval sem találkozott, pedig a helyiek azt mondják, éjszakánként hozzák őket Horgosra.

Simo Rus, Horgos:
„ A taxisok.
– Hova valósi taxisok?
– Szabadkai, meg zombori.
– Akkor hova mennek a migránsok? Hova tűntek?
– Én nem tudom, én itt látom az utcán őket. Én öregember vagyok.
– Függetlenül attól, hogy elvitték őket buszokkal, ők jönnek vissza?
– Hát, igen, igen, valóban.
– Félnek a horgosiak?
– Hogyne. Hát én is hetvenéves vagyok, nem mindegy ám, amikor elmegy itt, tudja, öregember vagyok, megtámadnak, itt hatan, heten, nyolcan mennek. Meg ott a buszállomáson alszanak, meg itt is.”

Az illetékesek becslése szerint Horgoson, Martonoson és Magyarkanizsán jelenleg nagyjából kétszáz migráns bujkálhat.