Egyre jobban feltorlódnak az észak-bácskai szerb-magyar határszakaszon a migránsok, akik közt egyre több az afrikai bevándorló.

Több százan várakoznak arra, hogy átjussanak az Európai Unió területére. A legtöbben továbbra is Horgoson vannak, de ismét megjelentek a migránsok Martonoson is, ahonnan a hét közepén több alkalommal is begyűjtötték őket a hatóság emberei, és a szabadkai valamint a nagykikindai befogadóközpontba szállították őket.

Bevásárolni járnak Horgos központjába a település határában és az elhagyott épületekben bujkáló migránsok. Pap Erzsébet szerint a helyiek számára egyre nagyobb gondot okoznak a hívatlan vendégek.

“Szemetelnek, piszkolnak, vannak sokan. Mennek házakhoz, gyümölcsösökbe, leszaggatják a gyümölcsöt, letaposnak mindent, ilyeneket hallottunk.”

Ottjártunkkor az egyik bolt biztonsági embere egy afrikai bevándorlót tessékelt ki, mert soron kívül ment be és vitába keveredett a helybeli vásárlókkal.

Az egyik szíriai fiatalember azt mondta, sehogyan sem sikerül neki átjutnia Magyarországra, pedig már többször is próbálkozott. Társával általában ketten vágnak neki éjszakánként az útnak. Testvére már korábban kijutott Németországba, ő pedig már három napja gyalogol.

“Németországba akarok menni. Szíriából jöttem, tudja, ott háború van. Nem tudok ott élni. Németországba akarok menni.”

Továbbra is sokan vannak a most éppen zárva tartó Horgos-Röszke közúti határátkelőhely egykori jugoszláv határőrségének elhagyott, romos épületeiben. Általában olyankor merészkednek elő, amikor élelmiszerért vagy vízért mennek. A helyiek szerint 30-40 fős csoportok bújnak meg a Horgos külterületén lévő gyümölcsösök elhagyott tanyáin. Nem messze a magyar határkerítéstől, az autópálya felett átívelő egyik felüljáróról néhányan éppen Horgos felé gyalogoltak, őket Magyarországról toloncolták vissza.

“Magyarország felé mennénk, majd onnan Németországba. Magyarországon viszont elkaptak, és visszaküldtek Szerbiába.”

Egy kisebb csoport szombaton, kora délután Horgos irányából Martonos felé gyalogolt. Stábunknak a sérüléseiket mutatták, amiket akkor szereztek, amikor megpróbáltak átmászni a pengésdróttal is védett magyar határkerítésen, ahonnan állításuk szerint le is estek. Martonoson ismét mindennapi vendégek a migránsok, a település központjában ottjártunkkor ketten éppen az ebédjüket fogyasztották. Az elmúlt két hétben egyre több illegális bevándorló jött a faluba – panaszolta Horvát Gergely, a martonosi helyi közösség elnöke. Hozzátette: a magyarkanizsai rendőrség a nagykikindai rendőrkapitányság segítségével a napokban begyűjtötte a migránsokat.

“Sajnos ez a két hét alatt rengetegen voltak, tehát elhagyatott házakba mentek be, állandóan a rendőrséget hívnom kellett, vagy utóbb már a polgárok hívták, mindenkinek megadtam a telefonszámot, meg kiírtuk Facebookon, hogy tudják a rendőrség telefonszámát, hogy ne engem hívjanak, hanem rögtön a rendőrséget.”

A illegális bevándorlókat a hatóság emberei általában a szabadkai és a nagykikindai befogadóközpontba szállítják el Martonosról – mondta Horvát Gergely.

forrás: Pannon RTV