Az illegális bevándorlók többsége a közelgő télre készülve hosszabb időre rendezkedett be a határövezetben található elhagyott épületekben, ezért szó szerint már kilakoltatás is zajlott.

Hamarosan őrző-védő szolgálatot indíthat Magyarkanizsa Község az aktuális migránshelyzet miatt – ezt Fejsztármer Róbert polgármester mondta a Pannon Televízió Közügyek című műsorában. Ez főként a Horgoson és Martonoson élőkön segíthet, ugyanis megszaporodtak a lopások, betörések és más olyan bűncselekmények, amiket az illegális bevándorlók számlájára írnak.

Az illetékesek becslése szerint jelenleg Horgos külterületén, a határ közelében nagyjából két-háromszáz illegális bevándorló tartózkodik. Ottjártunkkor, csütörtök reggel éppen a határrendőrség emberei lakoltatták ki az egykori határőrség épületeiben meghúzódó migránsokat.

A migránsok kígyózó sorokban vonultak, jobb híján a közeli erdőkbe. Egyébként ezek a bevándorlók járnak be napi szinten Horgos központjába is. Gulyás Erzsébet azt mondta, hogy idős nővéréhez bementek és kihúzták a mélyhűtőt az áramból, ott töltötték fel a telefonjaikat is, miközben a védtelen asszonyt meg is fenyegették a migránsok. Az őrző-védő szolgálat tervezett munkába állításáról stábunktól értesült. „Szerintem nem bírják megvédeni a lakosságot, mert nem tudnak mindenhol ott lenni. Ezek meg szanaszét osztódnak és zaklatják a lakosságot, meg hát kárt csinálnak mindenkinek.”

Gyarmat Erzsébet reméli, hogy a jövőbeni őrző-védő szolgálat megóvja majd a lakosokat a migránsok zaklatásaitól és a jelenleg uralkodó állapottól. „Bizony, hogy nagyon kellene, itt a határ mentén nagyon nagy a forgalom a migránsok szempontjából. Hát félünk. Az üres házakba bemennek, esténként nem merünk menni sehová, én is bezárkózok.”

Farkas Erzsébettől fényes nappal egy vaslétrát vittek el a migránsok. „Csak jó volna, ha megvédené a lakosságot, mert hallottuk, hogy már több helyre is bementek. Házakba is, ahol otthon voltak. Én is zárok mindent. Magam vagyok, bemegyek és bezárkózok.”

Az őrző-védő szolgálat működtetésének ötletét Magyarkanizsa polgármestere is megerősítette. Fejsztámer Róbert a témával kapcsolatban a Pannon Televízió Közügyek című műsorában beszélt. Azt mondta, hogy az önkormányzat annyit tehet, hogy mindenben segíti a helyi rendőrség munkáját és megpróbálják a kapacitásokat átirányítani Horgosra és Martonosra, ahol a legtöbb gondot okozzák a migránsok. „Másrészről pedig hamarosan nagy valószínűséggel egy őrző védő szolgálatot is fizetni fogunk, saját költségvetésből természetesen azért, hogy egy kicsit nyugalmasabb napjai legyenek a helyi polgároknak, mindaddig amíg nincs kialakult országos stratégia, nincs kialakult országos megoldás erre a helyzetre.”

Nem hivatalos információk szerint az őrző-védő szolgálat akár már néhány napon belül megkezdheti a munkát.