Az illegális bevándorlók a tanyák és az elhagyatott házak mellett a valamikori határátkelő épületeibe is beköltöztek. Az illegális bevándorlók célja, mielőbb az Európai Unió területére jutni.

Folyamatos a migránsok jelenléte Horgos környékén. Az illegális bevándorlók mostanában a Horgos-Röszke közúti határátkelőhely közelében, az elhagyatott üzleteket foglalták el, itt töltik az éjszakékat.

A Horgos-Röszke közúti határátkelő közvetlen közelében több tucat migráns tartózkodik. Az illegális bevándorlók itt pihennek és szárítják a ruháikat.

A migránsok délutánonként Horgoson is megjelennek, a településen legtöbbször élelmiszert vásárolnak.

„Hat hónappal ezelőtt jöttem Szerbiába, először Pirotban, aztán Belgrádban voltam és ezután jöttem ide Horgosra. Európába szeretnék menni, egy jó országba, mert nem jó itt élni” – mondta stábunknak az egyik illegális bevándorló.

 

A helyiek annak ellenére, hogy az elmúlt években megszokták az illegális bevándorlók jelenlétét, még mindig félnek tőlük. A horgosiak attól is tartanak, hogy a migránsok is terjesztik a koronavírust.

Fődi Márta, Horgos: „Mindig estefelé jönnek bevásárolni és minden bolt tele van velük. Olyankor nem nagyon merünk be sem menni, mert nem, mert ki tudja, hogy ők elkapták-e a vírust.”

A migránsok fokozódó jelenlétét támasztja alá a magyar Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása is, miszerint az elmúlt héten mintegy 500 migránst tartóztattak fel és kísértek vissza a szerb-magyar határhoz a rendőrség és a katonaság egységei.