Néhány napja ismét egyre több menekült látható Észak-Bácskában. Magyarkanizsáról, Martonosról, Horgosról is jelzik a helybeliek a legismertebb közösségi oldal különböző csoportjaiban, hogy napról napra több idegen érkezik ezekre a településekre. A települések központjában pihennek, ételt kéregetnek.

Magyarkanizsán vannak olyan elhagyatott épületek, amelyekbe könnyű bejutni. Ezekbe húzzák meg magukat, korábban a Tisza menti erdősávban gyakran lehetett látni sátrakat. Az 5. kerületben ételt kéregettek, írta az egyik magyarkanizsai.

„Horgoson, a Kamarási erdőnél egész kis város lesz hamarosan” – közölte az egyik kommentelő. Általában 6-7 fős csoportokban közlekednek a migránsok, de nemcsak a határsáv felőli falurészen, hanem szinte az egész településen. Sokan vannak a központban, időnként pedig az iskolánál is, illetve a temetőnél.

Szabadkáról általában taxival érkeznek Horgosra. A faluban az autóbusz megállóban is várakoznak igen gyakran bár védőmaszk és kesztyű nélkül, így nem tudni, hogy felszállhatnak-e a járművekre. Az utóbbi napokban egyébként egyre több olyan menekültet látni, akik már védőmaszkot viselnek.

A napokban egy nagyobb fős csoporttal a Röszke felé vezető vasúti sínek mentén találkoztunk, akik azt mondták, hogy Szabadkára szeretnének menni, onnan pedig Belgrádba. Miután közöltük, hogy akkor rossz felé indultak, megfordultak a másik irányba.

A horgosiakat zavarja a migránsok jelenléte, mert attól tartanak, hogy a járványt is terjeszthetik. „Ha ezek az emberek szabadon ide jöhetnek, akkor hiába volt az egész elmúlt két hónap, a kijárási tilalom, a karantén” – írja az egyik horgosi.

Sok falubeli amiatt is tart, hogy ismét elkezdődnek az illegális házfoglalások. Hogy nem alaptalan a félelem, azt az is jelzi, hogy már vannak ilyen hírek. Az egyik fiatal gazda pénteken arról számolt be a Facebookon, hogy a tanyájára érkezett két migráns „terepszemlézni”.

A Bartók Béla utcában az egyik épület bejárati kapuját rongálták meg ismeretlenek. A fémlemez teljesen behorpadt, posztolt egy fotót a tulajdonos. Ez az az utca, melyen keresztül a Kamarási erdőbe vonulnak a migránsok kisebb-nagyobb csoportja. Mégis felvetődött az is, hogy nem idegenek voltak az elkövetők, hanem helybeliek, s nem házfoglalási kísérletről volt szó, hanem klasszikus betörésről.

A legtöbb horgosi szerint tenni kellene valamit a migránshelyzet miatt. Vannak, akik tüntetést javasoltak, hogy felhívják a problémára a figyelmet.

Mások megjegyzik, hogy időnként a rendőrök összeszedik a faluközpontban lézengő idegeneket, de kis idő múlva megint lehet látni ugyanazokat a személyeket.